PDA

View Full Version : Artičoke ili po našu artićoci


Sontula
12.05.2009, 14:29
Na koje sve načine ih vi ljudi spremate? Ja uvijek onaj bodulski standardni s bižima,bobom,krumpirom i malo suhog mesa ili slanine da zamiriši pa dica neće
ni da kušaju.Kažu trava.Ima li neki bolji način? Recepte molim!:smiley_153:

Ewie
12.05.2009, 15:09
Ne znam jer i ja tako spremam, nisam ni ja to volila prije, a otkad studiram volim apsolutno sve domaće :D

coldplug
12.05.2009, 15:41
dica neće ni da kušaju.
:smiley_111:

Artičoke :rig:

:smiley_120:

Gioia
12.05.2009, 16:35
I mene izmori ono ćućkanje listova, ko kad škampe jedeš, a ne najedeš se... Ove godine ću ih zaobići. Volim onaj egzotični okus, znam koliko su zdravi, ali možda jednog dana kad budem mogla ponovo sist na miru i ručat po sat vrimena, spremat ću artičoke.

Maulet
12.05.2009, 16:42
Ne volin articoke pa jeden samo bize i kumpire u umaku:P

ella
12.05.2009, 19:05
Na koje sve načine ih vi ljudi spremate? Ja uvijek onaj bodulski standardni s bižima,bobom,krumpirom i malo suhog mesa ili slanine da zamiriši pa dica neće
ni da kušaju.Kažu trava.Ima li neki bolji način? Recepte molim!:smiley_153:

Ja ih punim,a ovo suho meso zamijenim sa janjetinom i bude mljac!

Barba
12.05.2009, 19:43
I mene izmori ono ćućkanje listova, ko kad škampe jedeš, a ne najedeš se... Ove godine ću ih zaobići. Volim onaj egzotični okus, znam koliko su zdravi, ali možda jednog dana kad budem mogla ponovo sist na miru i ručat po sat vrimena, spremat ću artičoke.

Ako ste jučer vidjeli jednu spodobu koja leti iznad grada i čudno gestikulira, to sam vam bija ja... Poija sam sam tri pjata artičoka s bižima, bobom i kumpirima i lipo me nadulo, tako da sam tek jutros aterira na čvrsti teren. Al jbg jedva čekam nagovoriti ih da mi opet spreme za vikend. Obožavam artičoke!
jedino Arbanaška ne znam za nijedan drugi recept osim ovog našeg dalmatinskog, al me nije ni briga dok su ovako dobri... :smiley_111:

Purgerica
12.05.2009, 19:45
nikad probala ...

nekako me ni ne vuće želja

sis
12.05.2009, 20:25
Ja ih obožavam, hazbend isto, curke baš i ne ali pojedu meni za ljubav :smiley_111: Istina još bi se jedan iza njih moga naisti onim što iza njih ostane... :smiley_132:
Ja ih isto punim Sontula, raširim listove i utrpam između njih smjesu napravljenu od malo krušnih mrvica, sjeckanog petresimula, češnjaka, maslinovog ulja, malo posolim i popaprim, dodam parmezana, dobro izmišam & punim. Kad se artičoki skuhaju to mi je najslađe, zato se potrudim obilato ih napuniti :smiley_120:
Okolo poslažem mladi kumpir, biže, ako imam stavim i bob, dakle ostalo sve kao i ti.
S janjetinom su isto okay, naravno, premda ja radije meso spremim za sa strane ko hoće - meni su najbolji upravo tako, bezmesni, mljac :smiley_118::smiley_118::smiley_167:

ella
12.05.2009, 20:29
Ja ih isto punim Sontula, raširim listove i utrpam između njih smjesu napravljenu od malo krušnih mrvica, sjeckanog petresimula, češnjaka, maslinovog ulja, malo posolim i popaprim, dodam parmezana, dobro izmišam & punim. Kad se artičoki skuhaju to mi je najslađe, zato se potrudim obilato ih napuniti :smiley_120:


Ja ih punim sa mrvicama,petrsimulom,vegetom i maslinovim uljem,,ali ovaj tvoj način mi ukusnije zvuči,i baš ću probati.

A ja bez mesa ne mogu kad ovaj moj neće da jede samo cviće:smiley_142:

sis
12.05.2009, 21:00
Ja ih punim sa mrvicama,petrsimulom,vegetom i maslinovim uljem,,ali ovaj tvoj način mi ukusnije zvuči,i baš ću probati.

probaj Ella, zakon punjenje :smiley_118:

A ja bez mesa ne mogu kad ovaj moj neće da jede samo cviće:smiley_142:

bilo je tako i kod mene ispočetka kad se sve trebalo spremati na način kako je kuhala mama (jasno, ne moja) :smiley_142::smiley_142:, pa tako su artičoci MORALI bit s janjetinom, ali ta je duuuuga faza prijepora, Bogu fala, ostala iza nas :smiley_115::smiley_115:

Arbanaška
12.05.2009, 21:47
Sama mogu poisti i teču i artičoke...ne triba mi pomoć...Punim ih sa smjesom od petrosimula, luka, mrvica i slanim srdelama...:smiley_118: Ubacim boba i biža....ništa krumpir, ništa meso....Samo to spomenuto...:smiley_120: I udri....Jedem dok u meni duše ima....
Zaledim ih , jer ne stignemo sve ubrat i poist , pa i zimi kuham jednako tim načinom....No, napominjem, kad nestane biža i boba , leća je sasvim dobra zamjena!!!

Komadić suhoga se doda za miris, ali zato ja dodam srdele jer su one upravo pogođeni slani začin za punjenje...za mene je to idealno...Vi kako volite!!! Artićoki rules!!

ella
12.05.2009, 22:09
bilo je tako i kod mene ispočetka kad se sve trebalo spremati na način kako je kuhala mama (jasno, ne moja) :smiley_142::smiley_142:, pa tako su artičoci MORALI bit s janjetinom, ali ta je duuuuga faza prijepora, Bogu fala, ostala iza nas :smiley_115::smiley_115:

Janjetinu sam u familiji ja dodala,njegova mama kuha bez ičeg mesnog pa mi je to bilo onako zgolja...a bome ću ih sutra napuniti po tvome!

Sontula
12.05.2009, 22:16
Ma punim ih i ja s krušnim mrvicama,lukom,peršinom,soli,papra (ili vegete) i maslinovim uljem tj. sa smjesom od svega toga i stavim ono gore navedeno.
Aj provati ću i sve vaše verzije koje su po nečem drugačije od mojih.jednom sam provala neki rižot samo sa srcima od artičoka ali ne sjećam se više jer je to bio recept sa TV-"Dobro jutro Hrvatska".

Srdelica
12.05.2009, 22:54
Na koje sve načine ih vi ljudi spremate? Ja uvijek onaj bodulski standardni s bižima,bobom,krumpirom i malo suhog mesa ili slanine da zamiriši pa dica neće
ni da kušaju.Kažu trava.Ima li neki bolji način? Recepte molim!:smiley_153:

Kod nas je taj bodulski bez mesa :D :D
Obožavun artićoci :smiley_167: ali ne spreman ih, za to je zadužena mamica jer ja ih tobože ne znun skuhati :smiley_125:

majstor kuhinje
18.05.2009, 01:30
Articoke dobro oprati i odovojiti sve vanjske listove dok se ne dode do srca, odrezati vrh srcima, te sve to skupa osim srca oprati jos jednom i staviti kuhati u kipucu vodu sa malo sode bikarbone da neizgube zelenu boju. Kuhati tako jedno pola sata i onda sve skupa usitniti stapnim mikserom pa to procijediti. Na maslinovom ulju zazutiti sitno kosanu kapulu dodati malo boba i par feta prsuta, (ako zelite moze a ako ne, ne morate), kratko prodinstati te dodati oprana i na cetvrtine prerezana srca articoka promjesati i podliti sa procjedenom juhom- u kojoj smo kuhali vanjske listove, kuhati dok se srca ne skuhaju jedno cirka 10 minuta i zaciniti solju paprom bijelim i posluziti. ako volite kapnite par kapi vrhnja ili cak neko stavlja parmezana, ali to je vec druga prica :smiley_141:smiley-happy110