glavni sadržaj ove stranice | glavna navigacija sitea

Web stranice unutar e-zadar grupacije:

Sakrij / prikaži
Login

Zaboravljena lozinka?

U tijeku je glasovanjeSvim kandidatima za šefa HDZ-a usta puna Tuđmana

20.05.2012
Hrvatska

Na Općem saboru HDZ-a u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski nešto prije podneva započelo je predstavljanje programa predsjedničkih kandidata. Prvi na redu bio je Tomislav Karamarko, s obećanjem da će, ako ga izaberu, biti 'pokretač i radnik za hrvatski narod'. Nakon što su se izredali svi kandidati, određena je pauza od dva sata tijekom koje će delegati prionuti glasovanju.

izbori HDZ (Foto: Paun Paunovic / CROPIX )

Tomislav Karamarko je, umjesto 10 minuta, govorio 20-ak minuta, zbog čega ga je predsjednik Radnog predsjedništva HDZ-a Ivan Šuker upozoravao, a kasnije mu je ipak dozvolio da govori koliko želi.

'Svi će imati pravo govoriti koliko je štopano Karamarku, dakle 14 minuta', rekao je Šuker i izazvao različite reakcije okupljenih 2011 izaslanika.

Karamarko se u svome obraćanju najprije zapitao: 'Što smo danas na Sabor HDZ-a donijeli sa sobom? Kakav osjećaj, kakvu odluku i koje očekivanje? Znam da smo svi donijeli emociju za našu domovinu i za HDZ. Donijeli smo snažnu razumsku želju i odlučnost za promjene. Gdje smo mi danas? Izgubili smo izbore i povjerenje svoga naroda, samopouzdanje vlastitih članova. Prošli smo put od agonije do katarze.'

Karamarko smatra da nemaju pravo prebacivati odgovornost, nego pogledati se u ogledalo i zapitati što su mogli bolje. 'Je li ego pojedinaca zasjenio interese stranke i naroda? Stranku treba decentralizirati i demokratizirati u potpunosti. Dosta je univerzalne pameti i autoriteta bez pokrića iz Zagreba! Vrijeme je da svaki član iz Vukovara, Novigrada i Donjeg Miholjca postane ravnopravan član onome koji sjedi na zagrebačkom trgu.'

Po njemu, sadašnjost je jednako izazovna kao i '89. godine kada su stvarali stranku. 'Živimo u vremenu neizvjesnosti. Hrvatska za to, nažalost, nije spremna. SDP i lijeva ideologija Hrvatsku za to ne može pripremiti. To može samo obnovljen i ozbiljan HDZ koji se vrati vrijednostima Franje Tuđmana.'

Nova hrvatska neovisnost, klicao je Karamarko, utemeljena je na 'modernom domoljublju'. A moderno domoljubje je, kaže on: 'Stav, znanje i kompetencija za vođenje zemlje. Sve ovisi isključivo o nama, mi moramo razvijati domaće znanje, nacionalne potencijale, tradiciju i kulturu. Vratit ćemo hrvatskoj samopoštovanje.'

'Obećajem da ću biti pokretač i radnik za hrvatski narod. Slobodna, neovisna i sretna Hrvatska su smisao moga života. Ali, malo toga čovjek može učiniti sam', govorio je Karamarko.

Iako tijekom podnošenja izvještaja nije dobila veliki pljesak, Jadranka Kosor u svojem je govoru i predstavljanju kandidature ipak uspjela oživjeti one koji je podupiru.

'Stojim pred vama čistoga obraza i čistih ruku, radosna i ponosna na ovaj veličanstveni skup. Neću vas iznevjeriti i pošteno i časno ću služiti stranci. Tražim povjerenje za prvi pravi puni mandat kako mi nitko ne bi spočitavao da sam izabrana aklamacijom i da nemam legitimitet i legalitet. Dajte mi povjerenje za puni mandat. Došla sam na čelo kad nas je Sanader napustio i iznevjerio i kada je bivši otišao i pokušao srušiti i stranku i vladu. Bilo je nepodnošljivo teško, no nisam pobjegla i nisam vas iznevjerila ni tijekom nesmiljene borbe u HDZ-u. Vjerujem da ćemo složni i čvršći nego ikada krenuti dalje i da ćemo opet biti pobjednički HDZ', poručila je Kosor.

Spomenula se i svoje imovinske kartice, dodavši kako se u politici nije obogatila. Izaslanicima je preporučila i kakve bi osobine trebao imati budući predsjednik. 'Birajte one koji su vjerni stranci i nisu sudjelovali u zatiranju Tuđmanovih vrijednosti i koji mogu reći što su radili tijekom Domovinskog rata i što su radili za branitelje i generale. Birajte one koji nas neće gurati na margine radikalnog desnog političkog centra', jasno je poručila Kosor, pozvavši izaslanike da 'glasovanjem pokažu kako se daje sve za Hrvatsku i kako se Hrvatska ne daje ni za što'.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić ocijenio je stranačke izbore 'povijesnim trenutkom', poručivši kako su 'sve maske u državi Hrvatskoj pale'.

'Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku. Stranka je pretrpjela težak poraz na izborima, HDZ je na optuženičkoj klupi, neki su procesuirani, a zbog pojedinaca cijela je stranka na stupu srama. Pitam - gdje su lopovi iz HNS-a, SDP-a i IDS-a', poručio je Kujundžić.

Ustvrdio je kako je ‘HDZ danas stranka bez jasnog identiteta', ali se i založio da postane ‘stožerna pobjednička stranka hrvatskog naroda demokršćanske orijentacije'. Posebno se obrušio na bivšeg predsjednika države Stipu Mesića i nekadašnjeg čelnika stranke i premijera Ivu Sanadera.

'U HDZ moramo vratiti predsjednika Tuđmana, a reći zauvijek 'zbogom' kadrovima Udbe i slugama Stjepana Mesića i Ive Sanadera. Oni su izdali Tuđmana. Krenulo je sa svjedočenjima, pričanjem viceva, a onda krađom novca. Užas', konstatirao je Kujundžić.

Založio se da ‘HDZ vrati Hrvatsku kući u kojoj ćemo biti svoji na svome, ali i u EU i globaliziranom svijetu', te dodao kako ‘bez HDZ-a nema demokracije, a bez demokracije nema Hrvatske'.

‘Probleme ne mogu riješiti oni koji su ih napravili. Kad je HDZ zapao u velike nevolje osjećam potrebu ponuditi se stranci i narodu', rekao je Kujundžić, a u svom obraćanju posebno se obratio i hrvatskim braniteljima i generalima, mladima, ženama, radnicima i poljoprivrednicima.

Kandidat Darko Milinović u svome govoru nije se ustručavao povisiti ton. Najprije se prisjetio prvog Općeg sabora HDZ-a 1992. godine te je zahvalio 'svim premijerima iz HDZ-a koji su gradili veliku i svijetlu budućnost'. Posebno se zahvalio braniteljima i generalima koji su, kaže, napisali najviše rečenica u svijetlu tekovinu hrvatske povijesti. 'I ja sam tada branio i stvarao domovinu s puškom na ramenu', pohvalio se.

Milinović poziva sve one koji danas u dvorani osjećaju isti poriv kao onaj '90.-ih i koji su 'spremni dati sve za Hrvatsku' da izaberu 'jaku, demokršćansku i tradicionalnu budućnost'.

Dražen BreitenfeldDolazak izaslanikaPogledaj cijelu fotogaleriju
'Danas izabiremo demokratizaciju, modernizaciju, europeizaciju i decentralizaciju HDZ-a. Moramo reći 'ne' autokratizmu i pritisku, a 'da' istinskim i demokratskim iskoracima u HDZ-u. 'Ne' kultu ličnosti, 'da' timu i prvima među nama koji će kao pobjednički tim HDZ predstavljati sljedećih 10-ak godina. Recimo 'ne' gubitničkom mentalitetu kojega je u zadnje vrijeme previše. Nakon novog vodstva, reći ćemo 'da' svim pobjedama HDZ-a na svim izborima, tako da napokon pravi demokršćanin dođe i na čelo izvršne vlasti. Zaslužili smo i da demokršćani stanu na čelo izvršne vlasti', rekao je Milinović.

Ni Milinović nije u svom govoru izostavio Franju Tuđmana: 'Moramo pozvati one marginalizirane i izbačene iz HDZ-a na obnovu zajedništva kako nas je učio dr. Franjo Tuđman.'

Požalio se da neke institucije pokušavaju kriminalizirati HDZ i poručio onome koji je stranku doveo u ovakvu poziciju neka odgovara: 'Nitko ne može kriminalizirati ova tri sveta slova - HDZ! To su hrabrost, zajedništvo i domoljublje.'

Uvjerljivo je najmanje oduševljenja među izaslanicima izazvao Domagoj Milošević, koji je kazao kako želi 'vratiti čast i ponos HDZ-ovcima, a zemlju na put napretka'.

'Danas je naša stranka u dubokoj krizi vodstva, identiteta i morala. Vodstvo je prestalo slušati članove i to se mora promijeniti. Snaga HDZ-a nije u zgradama, središnjici i statutu, nego u članovima ogranka i idejama. Danas su mnogi spomenuli Tuđmana, no nije dovoljno spominjati njegovo ime, nego i razmišljati kao on - vizionarski. Neka izbori budu točka preokreta jer zajedništvo i povjerenje je među nama i uvijek ćemo biti jedan i jedinstveni HDZ', poručio je Milošević.

autor: tportal/ eZd

Tagovi:

Vaše reakcije na ovaj članak

Prijatelji:

 • Centar radio 97,2
 • Arsenal Zadar
 • Hrvatsko narodno kazalište
 • Gradska knjižnica Zadar
 • Radio Biograd
 • MAS Zadar
 • Glazbene večeri u Sv.Donatu
 • Novi radio
 • Sveučilište u Zadru
 • RivaOn, portal srednjih škola
 • Klub zadarskih studenata Zagreb
 • Kazalište lutaka Zadar
 • net.hr
 • tportal.hr
 • index.hr
 • cro portal
 • novilist.hr
 • Tv program
 • žena.hr
 • metro
 • kosarka.hr
 • Moda.hr
glavni sadržaj ove stranice | glavna navigacija sitea